Antracnoza la fasole

Data publicarii: 10-07-2011 00:24:21 | Numele de contact: delatara | Judetul: Constanta | 5531 de afisari |

Denumire stiintifică:
Colletotrichum lindemuthianum

Agentul patogen cauzeaza una dintre bolile cele mai importante la culturile de legume iar pierderile de randament pot ajunge la 100% atunci când seminte contaminate sunt plantate iar conditiile de mediu rămân favorabile pentru dezvoltarea bolii pentru perioade lungi de timp.

Identificare:
Boala afectează toate părtile aeriene ale plantei de fasole inclusiv semintele. Pe tulpini, petioluri si păstăi se formează leziuni eliptice, cu marginea mai intens colorată.. Pe frunze se formează pete roscate-ruginii, care ulterior se brunifică, se înnegresc. Cotiledoanele bolnave cu expuneri mici maro, negru închis până la leziuni. Hypocotilul în curs de dezvoltare se poate infecta, apar pete de culoare ruginiu putand duce la leziuni adanci. Leziunile sunt mai frecvente pe petiolul frunzelor, suprafata inferioară a frunzelor.

Ciclul de viată:
Antracnoza fasolei supravietuieste în culturi, în reziduu de recoltă infectata si pot fi difuzate în seminte, aer, apă. Productia de conidia si infectiile de plante noi sunt favorizate de temperaturi de 13-26 ° C si umiditate relativă mai mare de 92%. Precipitatiilr frecvente, moderate, în special dacă sunt însotite de vânturi sau stropiri favoarizeaza dezvoltarea bolii.
Leziuni:
Hipocotilele infectate pot putrezi si colapsa. Păstăile grav afectate se pot zbârci si usca. Ciuperca poate invada păstăi si infecta invelisul semintelor sau cotiledoanele.

Control & Prevenire:
• Începeti cu seminte certificate libere de boli. Productia de microorganisme patogene fără seminte în zonele uscate a redus incidenta si severitatea bolii.
• Anumite soiuri de fasole sunt rezistente la anthracnoza.
• Rotire cu culturi non-gazdă, cum ar fi cereale si porumb, pentru 2-3 ani.
• Incorporarea imediata a resturilor vegetale după recoltare pentru a grăbi descompunerea.
• Aplicarea de fungicide adecvate.

Controale chimice si pesticide:
tratamentul culturii cu:
- CAPTAN 80 WP (captan 50%) doza 1,6kg/ha;
- CAPTAN 50 WP (captan 50%) doza 2,5kg/ha;

tratamentul seminţei cu:
- CAPTADIN 50 PU (captan 50%) doza 4,0kg/t;
- MANCOBEM 60 PTS (mancozeb 40%+tiofonat metil 20%) doza 4,0kg/t;
- TIURAM 75 PU (tiram 75%) doza 2,0kg/t.

Pentru informatii actuale privind recomandările specifice, inclusiv informatii cu privire la controlul si gestiunea produselor chimice, vă rugăm să cereti informatii la dealerii de specialitate pentru a afla ultimele noutati in domeniu.Contact delatara: Antracnoza la fasole

*

*

*Trimite-mi un email cu link-uri pentru a accesa si modifica anuntul