Prevenire si combatere boli ardei

Fainarea ardeilor


Denumire stiintifica: Leveillula taurica Boala apare la culturile de ardei in sere, solarii si in camp la culturile irigate pe rigole. Pe partea superioara a frunzelor apar pete de culoare galbuie care se transforma in necroze iar pe partea inferioara a frunzelor apare un puf alb cenusiu. Frunzele atacate se rasucesc si cad. Boala se extinde treptat de la frunzele mature spre cele tinere.
Masuri de prevenire si combatere
- asigurati conditiile necesare pentru o circulatie buna a aerului in jurul plantelor
- tratamente chimice cu fungicide specializate
- la sfarsitul ciclului de cultura, resturile de plante se aduna si se ard
- se recomanda cultivarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta genetica.


Piticirea plantelor de ardei


Denumire stiintifica: Cucumber mosaic virus in pepper Piticirea ardeilor se manifesta prin faptul ca plantele raman mici,  frunzele se aglomereaza în rozeta catre vârful plantei, pe frunze apar linii necrotice iar frunzele atacate pot cadea. Infectia precoce determina absenta infloririi, iar infectia tardiva determina deformarea fructelor si dezvoltarea defectuoasa a acestora.
Masuri de prevenire si combatere
- evitarea culturilor succesive de ardei pe acelasi loc
- tratament cu insecticide impotriva afidelor, care reprezinta principalul vector de transmitere al bolii
- la primele simptome de aparitie ale bolii aplicati tratamente chimice cu fungicide specializate


Ofilirea fuzariana sau fuzarioza ardeilor


Denumire stiintifica: Fusarium oxysporum (la ardei) Boala este cauzata de ciuperca (Fusarium oxysporum ) si ataca culturile de ardei din sere, solarii, si din camp in perioadele cu precipitatii abundente. Aparitia bolii este favorizata de temperaturi ridicate 27-28°C si umiditatea mare a solului.
Plantele atacate de fuzarioza se ofilesc treptat, in jurul caliciului fructelor apar pete umede, de culoare maro-cenusie care treptat se extind pe toata suprafata, fructele raman mic iar semintele din interiorul fructelor capata culoarea bruna sau galbena. Pe tulpina apar crapaturi de culoare neagra sau maro iar portiunea interna a tulpinii se brunifica.
Masuri de prevenire si combatere
- dezinfectia chimica sau termica a solului din sere si solarii
- evitati cresterea peste 85% umiditatii relative a aerului din sere si solaria
- inlaturati si distrugeti plantele infestate din cultura
- practicarea unui asolament rational al culturilor
- folosirea de soiuri cu rezistenta la fuzarioza
- tratamente chimice cu fungicide specializate



Mana la ardei


Denumire stiintifica: Phytophthora Blight Mana la ardei poate ataca radacinile,  frunzele, tulpinile, florile si fructele, cauzand ofilirea plantelor, leziuni ale tulpinii, patarea frunzelor si putrezirea fructelor. Primele simptome ale bolii apar pe frunzele plantelor, sub forma unor pete de culoare verde-galbui care ulterior se brunifica.  Pe fructele infectate apar pete brune, umede si moi. Aparitia manei la ardei este favorizata  de precipitatii abundente si temperaturi moderate.
Masuri de prevenire si combatere
- dezinfectati solul prin tratamente chimice
- nu reveniti cu plantatie de ardei mai devreme de 3 ani, pe locurile unde au fost plantate tomate, vinete sau ardei
- plantati ardeii pe straturi ridicate
- evitati irigarea excesiva
- acoperiti cu pamant adanciturile din jurul plantelor care favorizeaza stagnarea apei
- nu folositi seminte de la plante infectate
- tratamente cu fungicide specializate