Virusul mozaicului castravetilor


Denumire stiintifica: Marmor cucumeris Holmes
Virusul mozaicului castravetilor este o boala ce se intalneste mai rar tomatele din sere dar frecventa in camp unde se produc infectii puternice, mai ales in culturile tarzii de tomate. Frunzele plantelor atacate, devin filiforme prin reducerea suprafetei foliolelor, capatand aspectul de feriga, boala fiind cunoscuta si sub numele de boala frunzelor de feriga la tomate. De asemenea pe marginea frunzelor sau in apropierea nervurilor apar pete galbui, cu aspect mozaicat. Productia acestor plante este mult diminuata sau chiar pierduta. Virusul mozaicului castravetilor poate produce insa boli, uneori deosebit de grave, la peste 300 de specii din peste 40 de familii : vinete, ardei, sfecla, bob, lupin, naut, spanac, salata, morcov, ceapa , tutun precum si la numeroase plante ornamentale.
Simptome
Plantele bolnave au frunzele slab dezvoltate, datorita axului foliar mult scurtat si curbat in jos sau in spirala. Culoarea frunzelor este verde mata in comparatie cu verdele stalucitor al plantelor sanatoase. Foliolele au pe margini sau in apropierea nervurilor pete clorotice cu aspect mozaicat. Simptomul principal si caracteristic este reducerea limbului foliar pana la nervura principala, astfel ca frunza ia aspectul asemanator unei frunze de feriga, boala fiind cunoscuta si sub numele de "boala frunzelor de feriga la tomate". Exista mai multe tulpini ale virusului care se pot manifesta si prin alte simptome: dungi necrotice pe nervurile frunzelor si pe tulpini, patarea fructelor iar in cazuri mai grave prin distrugerea si necrozarea intregii plante. Fructele plantelor atacate sunt reduse ca numar si dimensiune, se ajunge la scaderea productiei.
Agentul patogen
Boala frunze de feriga la tomate este produsa de virusul mozaicului castravetilor, Cucumis virus 1 Smith syn. Marmor cucumeris Holmes. Acest virus se prezinta sub forma de particule sferice de aproximativ 30um diametru , cu dilutia limita 1:10 000. Longevitatea in suc este de 3-6 zile la 20 grade C iar in frunzele uscate virusul rezista 9 ani.Temperatura de inactivare este cuprinsa intre 50-60 grade C. In natura se transmite prin peste 60 de specii de afide. De la un an la altul virusul se poate transmite prin samanta.
Combatere
Pentru prevenirea infectiilor cu acest virus se recomanda evitarea cultivarii castravetilor in aceleasi sere cu tomate si ardei. In camp se vor amplasa culturile de cucurbitacee si alte plante susceptibile la atac, izolat de legumele bianuale sau leguminoase perene. Se vor folosi numai seminte de la plante sanatoase sau tratate termic, se vor combate insectele vectoare. Se recomanda de asemenea cultivarea de soiuri rezistente.
Masuri de prevenire si combatere
- pentru prevenirea infectiilor cu acest virus se recomanda evitarea cultivarii castravetilor in aceleasi sere cu tomate si ardei
- in camp se vor amplasa culturile de cucurbitacee si alte plante susceptibile la atac, izolat de culturile de tomate
- se recomanda cultivarea si soiuri rezistente
- se vor folosi numai seminte de la plante sanatoase sau tratate termic si chimic
- plantele din cultura, care prezinta simptomele bolii, trebuie distruse imediat
- resturile vegetale se strang si se ard.