Putregaiul cenusiu


Denumire stiintifica: Botrytis cinerea
Atacul se manifesta in sere, solarii, iar in anii cu precipitatii abundente si in cimp. Simptomul cel mai frecvent la infestarea cu putregaiul cenusiu este o ofilire brusca a tesuturilor suculente cum sunt: tulpinile si frunzele tinere. Pe fructe atacul se prezinta sub forma de pete adancite, umede, de culoare bruna, de forme si marimi neregulate. In conditii de umiditate ridicata, pe suprafata petelor se dezvolta lor un puf cenusiu.
Masuri de prevenire si combatere
- dezinfectia chimica sau termica a solului din sere si solarii
- la sfarsitul ciclului de cultura, resturile de plante se aduna si se ard
- evitati fertilizarile cu prea mult nitrogen
- in timpul irigarii, nu stropiti frunzele cu apa
- tratamente chimice cu fungicide specializate.


Mana cepei


Denumire stiintifica: Peronospora destructor
Mana cepei este considerata una dintre cele mai raspandite si pagubitoare boli care poate afecta culturile de ceapa si usturoi. Pierderile de recolta pot depasi 60%, in anii cu precipitatii abundente, iar in solele netratate atacul poate compromite in totalitate cultura. Boala ataca frunzele, tijele florale si bulbii, in toate fazele de dezvoltare. Primele simptome ale bolii apar pe frunze, sub forma unor pete alungite, de culoare verde deschis pana la galbui, pe care se formeaza un puf cenusiu-violaceu. Tesuturile atacate se inmoaie, frunza se usuca sau se asterne pe sol si putrezeste. Ca urmare a acestui fapt, bulbii nu se mai dezvolta, raman mici si au consistenta slaba, se inmoaie si putrezesc pe durata depozitarii. Pe tijele florale, boala se manifesta asemanator ca pe frunze, dar petele sunt de dimensiuni mai mari. Conditiile optime pentru aparitia infectiei sunt: umiditatea mare pe durata a cel putin 10 ore si temperaturi intre 12-18C. Pe vreme calda (30C) si uscata, boala isi opreste dezvoltarea, leziunile se usuca, fructificatiile ciupercii pier, insa riscul de infectie ramane. Transmiterea bolii de la un an la altul se realizeaza prin resturile vegetale si bulbii infectati.
Masuri de prevenire si combatere
- distrugerea resturilor vegetale din cultura anterioara,
- bulbii recoltati se usuca bine inainte de depozitare,
- folositi pentru insamantare numai seminte si bulbi sanatosi sau dezinfectati,
- nu cultivati ceapa, usturoi sau alte specii inrudite (fam. Allium) pe acelasi teren mai devreme de 3-4 ani,
- tratamente in timpul perioadei de vegetatie cu fungicide specializate. Stropirile se repeta la 10 zile timp de 4-8 saptamani.


Putregaiul alb al cepei si usturoiului


Denumire stiintifica: Sclerotium cepivorum
Aceasta boala afecteaza majoritatea speciilor din genul allium iar in anii ploiosi si calzi, poate produce pagube care ating chiar 70% din recolta. Putregaiul alb afecteaza frunzele si bulbii plantelor iar primele simptome ale bolii se observa numai dupa ce infectia este bine stabilita in planta. In primaverile umede, in lunile martie-aprilie, la plantele infectate frunzele se ingalbenesc, se ofilesc, se culca la pamant si in cele din urma se usuca. In stadiile avansate ale bolii, bulbii sunt si ei atacati, devin moi si putrezesc. La radacini si la baza bulbilor se dezvolta un miceliu alb, pufos in care se formeaza scleroti negri, sferici masurand mai putin de 1 mm in diametru. Dupa infectare, putrezirea bulbilor continua si in spatiile de depozitare. De la un an la altul, micoza se transmite prin sol cu ajutorul unor scleroti negri, care rezista timp de 5-6 ani, chiar si fara existenta unor plante gazda. In perioada de vegetatie boala se poate transmite in cultura prin intermediul apei de irigatie sau prin uneltele de gardinarit in momentul efectuarii lucrarilor de intretinere. Plantele aflate in soluri reci si umede sunt mai sensibile la atac, intrucat sclerotii germineaza in conditii de umezeala. Temperatura este de asemenea un factor cheie in dezvoltarea bolii, sclerotii prezentand activitate intre 4-35C, cu un optim termic intre 14-20C. La temperaturi de peste 35C, ciuperca este distrusa.
Masuri de prevenire si combatere
- nu cultivati ceapa pe acelasi teren mai devreme de 5-6 ani,
- eliminarea imediata din cutura a plantelor infectate,
- curatati bine uneltele de gradianrit dupa folosire,
- folositi numai bulbi sanatosi pentru plantare,
- tratarea bulbilor inainte de insamantare cu Ronilan 50 DF sau Rovral 500 WP,
- dezinfectarea solului,
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare.


Putregaiul cenusiu al cepei


Denumire stiintifica: Botrytis allii
Putregaiul cenusiu este o boala produsa de ciuperca Botrytis allii, fiind larg raspandita in culturile de ceapa si usturoi, atat in camp, cat mai ales la bulbii depozitati. In momentul infestarii, pe frunze apar pete mici (1-3mm), albe, dispuse spre varf. La atac intens frunzele se usuca. Spre sfarsitul vegetatiei, atacul apare la colet, care se inmoaie si putrezeste, ducand adesea la uscarea prematura a partii aeriene a plantelor. La bulbi, infectia poate sa apara in camp (inmuierea varfului), iar mai frecvent in cursul depozitarii. Pe foile bulbilor apar pete galbui, care ulterior formeaza un mucegai brun-cenusiu. La inceput acest mucegai poate fi mascat, dezvoltandu-se sub foile uscate ale bulbului, dar apoi devine vizibil la exterior si poate curpinde treptat tot bulbul. La culturile din camp, boala este favorizata de umiditatea ridicata, vremea noroasa si calda. In spatiile pentru depozitare temperatura ridicata, aerisirea insuficienta, umezeala, pastrarea in strat gros a bulbilor insuficient uscati favorizeaza aparitia agentului patogen.
Masuri de prevenire si combatere
- distrugerea resturilor vegetale din cultura anterioara,
- bulbii recoltati se usuca pe durata a minim 10 zile inainte de depozitare,
- depozitarea in spatii corespunzatoare,
- tratamente in timpul perioadei de vegetatie cu fungicide specializate.


Rugina cepei si a usturoiului


Denumire stiintifica: Puccinia allii
Aceasta micoza este cauzata de ciuperca Puccinia allii si afecteaza culturile de ceapa si usturoi in special pe solurile bogate in azot si cu un nivel scazut de potasiu. Simptomele initiale constau in aparitia pe frunze a unor pete mici de 1-2 mm diametru, de forma neregulata, de culoare cafeniu deschis sau alba. Ulterior aceste pete se maresc la 3-5 mm diametru si dezvolta pustule tipice bolii, de culoare portocaliu-deschis. De obicei, rugina apare mai intai pe frunzele mai in varsta si ulterior se extinde si la frunzele mai tinere. Atacul sever al ruginei duce la uscarea frunzelor, piticirea plantelor si a bulbilor. Plantele afectate pot produce culturi comestibile, dar calitatea si randamentul recoltei vor fi mult diminuate. Agentul patogen este activ intre temperaturi de 10-24 C, iar conditiile optime de infectie sunt de 15C si umiditate relativa a aerului de 100% timp de minim 4 ore. Transmiterea de la un an la altul a ciupercii nu se face prin sol, ci doar prin resturile vegetale ale plantelor infectate.
Masuri de prevenire si combatere
- evitati folosirea excesiva a ingrasamintelor pe baza de azot,
- eliminarea imediata din cultura a plantelor care prezinta simptomele infectarii
- tratamente cu fungicide pe baza de morfolina
- nu plantati pe acelasi loc 2 ani consecutiv ceapa sau usturoi,
- adunarea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare