Fainarea tomatelor


Denumire stiintifica: Leveillula solanacearum
Pe fata superioara a frunzelor apar la inceput pete decolorate de dimensiuni mici, care ulterior se maresc, capata forme neregulate si acopera partial sau total suprafata frunzelor. Pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor se formeaza o pasla fina, cenusiu albicioasa, prafoasa. In urma atacului frunzele se ingalbenesc si se usuca in totalitate. Fructele plantelor puternic atacate raman mai mici si se vor dezvolta anormal. In culturile din sera factorii favorizanti sunt temperatura cuprinsa intre 18oC si 24oC si umiditatea relativa a aerului ce variaza intre 70 si 82%. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin resturile vegetale.
Masuri de prevenire si combatere
- in sere, solarii si camp se va respecta rotatia culturilor (se exclud ardeii si vinetele, care pot fi de asemenea atacate)
- se face dezinfectia solului cu fungicide pe baza de cupru (CuSO4-1%) sau din grupa decarboximide
- in sera dupa aparitia bolii, temperatura se va ridica cu 2-3oC peste 24oC,iar umiditatea relativa se va reduce sub 75%
- la sfarsitul ciclului de cultura, resturile de plante se aduna si se ard
- se recomanda cultivarea de soiuri si hibrizi cu rezistenta genetica
- masurile prezentate anterior, vor fi completate cu tratamente chimice


Patarea cafenie a frunzelor de tomate


Denumire stiintifica: Fulvia fulva Boala este specifica mai ales tomatelor cultivate in spatii protejate. Boala ataca numai frunzele, care prezinta pete de culoare galbuie, care evolueaza, se extind si se brunifica, iar pe fata inferioara apare un puf de culoare cafenie. Frunzele se usuca, dar nu se desprind de pe planta. Datorita infectiei, plantele stagneaza in crestere, la fel si fructele. Factorii favorizanti ai aparitiei acestei boli sunt: temperatura de peste 22oC, corelata cu umiditate relativa ridicata (peste 95%) si circulatia redusa a aerului la nivelul plantelor.
Masuri de prevenire si combatere
- folositi doar samanta tratata
- defoliati etajele inferioare ale plantelor pentru a asigura ventilatie mai buna a aerului la nivelul solului
- irigarea prin brazde sau cu picatura reduce atacul
- cultivati soiuri si hibrizi cu rezistenta genetica
- la aparitia primelor pete se recomanda tratamente chimice cu fungicide


Mana tomatelor


Denumire stiintifica: Phytophthora infestans
Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, tulpini, flori si fructe. Primele simptome ale bolii apar pe frunzele bazale ale plantelor, sub forma unor pete mai mult sau mai putin circulare sau de forma neregulata. La inceput tesuturile petelor sunt de culoare verde-galbui, apoi se brunifica treptat. Mana este produsa de ciuperca Phytophtora infestans var. lycopersici si apare in special in ani cu precipitatii abundente si temperaturi moderate, care favorizeaza producerea infectiilor. In cazul atacurilor intense, boala apare si pe tulpini sub forma unor pete, la inceput mici, de culoare bruna, care apoi se extind si inconjoara tulpina pe portiuni mari, de 10-20 cm. De regula, tulpinile putrezesc, se rup sau se indoaie.

Masuri de prevenire si combatere
- folosirea de fungicide specializate; aceste produse se aplica mai ales preventiv si la intervale de 6-7 zile.
- rasadurile trebuie obtinute numai din seminte sanatoase, tratate. Samanta folosita se dezinfecteaza inainte de rasadire prin scufundare in apa incalzita la 45-50 C timp de 10 minute.
- se evita cultivarea tomatelor in vecinatatea cartofilor si nu se cultiva tomate pe terenurile unde au fost cultivati cartofi in anul anterior
- toamna se aduna si se ard resturile vegetale.


Putregaiul cenusiu al tomatelor


Denumire stiintifica:(Botrytis cinerea)
. Boala este specifica culturilor de tomate din spatiile protejate(sere,solarii);in camp apare mult mai rar.Primele simptome apar pe frunzele batrane(de la baza) care prezinta pete galbui-verzui,ce se necrozeaza si uneori prezinta o zonare concentrica.Pe tulpini,tot la baza plantelor,apar zone depresionare,eliptice,zonate concentric,care pot sa cuprinda tulpina de jur imprejur si sa determine moartea plantelor.Daca umiditatea este ridicata si temperatura moderata,apar pete la diferite nivele ale tulpinii si plantele se ofilesc deasupra zonei de atac.Atacul pagubitor si caracteristic apare pe fructe sub forma unui putregai moale,umed la locul de insertie al pedunculului.Foarte sensibile sunt si fructele tinere care prezinta pete mici,circulare,argintii-albicioase,cu un punct central de culoare bruna-inchis care reprezinta locul pe unde a patruns filamentul de germinatie al sporului; aceasta forma de manifestare este cunoscuta sub denumirea de "pete fantoma".La supra- fata organelor atacate,se dezvolta fructificatiile ciupercii sub forma unui mucegai cenu- siu.Ciuperca reszista de la un ciclu la altul pe resturile vegetale,ca saprofit,sursa de infec- tie fiind astfel asigurata permanent.Conidiile germineaza in stropiri de roua sau in picatu- rile de apa de ploaie,ori de condens,la temperaturi de 15-20grade Celsius iar tuburile germinative patrund in planta,fie direct(enzimatic),fie prin rani cauzate de insecte sau in timpul lucra- rilor de copilit,defoliat sau carnit.La temperaturi de peste 22grade Celsius,ciuperca formeaza,pe tesuturile atacate si descompuse,scleroti de culoare neagra-forma de rezistenta a patoge- nului.Aceasta boala in afara de tomate mai ataca si vinetele,ardeii,fasolea,varza,salata.
Combatere.
-indepartarea periodica a frunzelor si fructelor atacate si defolierea la timp a plantelor pentru a asigura o buna circulatie a aerului printre plante;
-se va evita irigarea prin aspersie la temperaturi sub 20grade Celsius iar serele si solariile vor fi aerisite energic.


Patarea alba a frunzelor de tomate sau septorioza


Denumire stiintifica: Septoria lycopersici
Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete circulare de 1-4 mm. La inceput petele sunt brune, apoi capata o culoare alb-cenusie, inconjurata pe margini de o dunga brun intunecata, in dreptul petelor observandu-se puncte negre. Atacul incepe pe frunzele de la baza. Frunzele atacate se brunifica, se usuca si cad de timpuriu. Vara, in conditii de umezeala suficienta si de temperaturi cuprinse intre 15-28C, se pot inregistra atacuri puternice dupa legatul fructelor.
Patarea alba a frunzelor de tomate este o boala raspandita in toate tarile unde se cultiva tomatele,dar mai ales in tarile cu clima temperata sau oceanica. In tara noastra, in anii ploiosi pierderile se pot ridica la 20-45% din productie.
In afara de tomate, pot fi atacate solanacee cultivate sau spontane: Solanum melongena - vinetele, Solanum nigra, Datura stramonium, etc. Simptome
Boala se manifesta in special pe frunze, dar in conditii de umiditate excesiva,sunt atacate tulpinile, petiolul frunzelor, caliciul de la baza fructelor si rareori fructele verzi. Pe frunze, atacul incepe de la primele faze de dezvoltare a plantelor si pana la deplina maturitate a acestora. Primele simptome apar in rasadnite, pe cotiledoane si frunzulite sub forma unor pete circulare de 1-4 mm diametru, bine delimitate, la inceput de culoare brun roscata iar mai tarziu albicioase, inconjurate de o margine brun intunecata. In dreptul petelor, pe ambele fete ale frunzei apar puncte negre, ce reprezinta picnidiile ciupercii. Atacul incepe pe frunzele de la baza si cuprinde treptat frunzele de pe ramurile superioare. Frunzele atacate se brunifica, se usuca si cad de timpuriu, ceea ce are repercusiuni negative asupra recoltei. In camp, boala se manifesta prin simptome asemanatoare, cu deosebirea ca petele raman de culoare brun cenusie. Pe tulpini apar pete asemanatoare, cu deosebirea ca sunt ovale sau alungite si usor adincite in tesut. Plantele puternic atacate vegeteaza slab si dau productii scazute.
Agentul patogen Boala este produsa de Septoria lycopersici Speg., din familia Sphaeropsidaceae, ordiunul Sphaeriales, clasa Deuteromycetes (Fungi imperfecti). Ciuperca prezinta un miceliu alcatuit din hife fine, septate,hialine ce se dezvolta in spatiile intercelulare,absorbind hrana cu ajutorul haustorilor.In dreptul petelor de pe frunze se formeaza picnidiile care sunt globuloase, brun negricioase de 30-120x2-4m si in care se formeaza numerosi picnospori hialini filamentosi,multicelulari si usor curbati. Acestia sunt eliberati prin ostiolul stomatelor si raspanditi prin stropii de ploaie sau cu ajutorul insectelor pe alte frunze unde produc noi infectii. Vara, in conditii de umezeala suficienta si de temperaturi cuprinse intre 15-28C, se pot inregistra atacuri puternice dupa legatul fructelor. In timpul iernii ciuperca persista sub forma de micelii in resturile de plante astfel ca de la un an la altul, boala se propaga prin resturile de plante bolnave.
Combatere Se pot lua urmatoarele masuri pentru prevenirea aparitiei bolii: se aduna si se distrug toate resturile de plante din rasadnite sere si camp. Rasadnitele se vor dezinfecta inainte de semanat cu formalina in concentratie de 2,5%. Inainte de plantarea rasadurilor in camp, acestora li se vor indeparta toate frunzele parazitate pentru a se evita contaminarea culturilor vecine. Rotatia culturilor : tomatele nu trebuie sa revina pe acelasi teren mai devreme de 3 ani. Pentru combatere in timpul perioadei de vegetatie. Se aplica tratamente chimice cu substante specifice, primul tratament se face imediat dupa aparitia primelor simptome. Se recomanda crearea si cultivarea de soiuri rezistente la atacul cu Septoria lycopersici.
Masuri de prevenire si combatere
- adunarea si arderea resturilor vegetale infectate
- rotatia culturilor : tomatele nu trebuie sa revina pe acelasi teren mai devreme de 3 ani
- indepartarea de la plantare a rasadurilor cu atac incipient pe frunze
- combaterea in timpul perioadei de vegetatie se face prin aplicarea a 2-3 stropiri la interval de 7-10 zile cu fungicide. Primul stropit se face imediat dupa aparitia primelor simptome.


Patarea bruna a frunzelor de tomate sau alternarioza



Denumire stiintifica: Alternaria solani
Plantele pot fi atacate in toate fazele de dezvoltare, incepand chiar din faza de rasad. Cea mai frecventa forma de atac produsa de aceasta ciuperca se constata pe frunzele bazale, sub forma unor pete izolate, circulare, brune, cu zone concentric mai inchise la culoare. De la frunze, infectia se va transmite treptat pe tulpina si ulterior pe fructe. Infectiile pe fructe se manifesta prin pete mici, de forma circulara, mai frecvente in jurul pedunculului.
Masuri de prevenire si combatere
- arderea resturilor vegetale contaminate
- tratarea termica sau chimica a semintelor inainte de semanare
- dezinfectia termica sau chimica a solului.
- tratamente chimice in timpul perioadei de vegetatie, la intervale de 7-10 zile, cu fungicide.


Putregaiul alb al tomatelor


Denumirea stiintifica:(Sclerotinia sclerotiorum).
Apare frecvent in spatiile protejate dar si in camp din cauza saprofitismului si a cercului larg de plante gazda pe care il are ciuperca.
Simptome.Infectia apare la baza tulpinii si la radacinile superficiale sub forma unor brunificari apoase care apoi se acopera cu un puf alb-cenusiu compact pe care il regasim si in interiorul maduvei.Din cauza atacului,tesuturile putrezesc iar planta se ofileste si piere in scurt timp;in pasla miceliana apar sclerotii ciupercii sub forma unor corpusculi tari,negriciosi.
Agentul etiologic si evolutia bolii.
Sclerotinia sclerotiorum-suancrengatura Ascomycotina
Ciuperca prezinta un tal filamentos alb-cenusiu care rezista sub forma saprofita in resturile vegetale,iar ca organe de propagare a infectiei sunt sclerotii pe care se pot forma apotecii cu asce si ascospori.Din germinarea sclerotilor iau nastere filamentele de infectie care patrund activ in plante unde vor inittia dezvoltarea miceliului ce va infecta in vegetatie toate plantele susceptibile.Din cercul de plante gazda fac parte:floarea-soarelui,tutunul,rapita,legumele radacinoase si plante din flora spontana.
Metode de prevenire si combatere.
-Evitarea rotatiei cu plante care pot fi gazda pentru ciuperca;
-Dezinfectia spatiilor de producere a rasadurilor.


Ofilirea fuzariana / fuzarioza tomatelor


Denumire stiintifica: Fusarium oxysporum
Este o boala vasculara, produsa de ciuperca Fusarium oxysporum care prezinta mai multe forme specializate. La tomate boala este produsa de varianta f.spec. lycopersici. Primul semn de boala este reprezentata de ingalbenirea frunzelor de la baza plantei si ofilirea acestora, dupa care boala progreseaza treptat catre varful plantelor. In sectiune pe tulpina plantelor bolnave, se poate observa brunificarea tesutului vascular. Temperaturile situate intre 28-32 de grade Celsius, umiditatea ridicata, PH-ul solului de 5- 5,6, nivelurile crescute de azot si scazute de potasiu sunt factori care favorizeaza evolutia fuzariozei tomatelor. Sub 20 si peste 34 de grade Celsius fuzarioza nu se manifesta.
Metode de prevenire si combatere
- pentru culturile de tomate in camp deschis, realizati un plan de rotatie a culturilor si nu plantati tomate in acelasi loc mai devreme de 4 ani
- distrugeti sau ardeti toate resturile vegetale
- cultivati soiuri rezistente
- in cazul culturilor de tomate in sera, se va dezinfecta solul cu aburi la o temperatura de 92-95oC timp de 45 de minute
- pe terenurile infectate, se va evita irigarea pe rigole
- tratamente chimice in perioada de vegetatie cu fungicide specializate


Virusul mozaicului tutunului


Boala este produsa de virusul mozaicului tutunului se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete decolorate dispuse in mozaic. Frunzele atacate sunt de dimensiuni mai mici decat cele sanatoase, au un aspect usor incretit iar culoarea este verde mata cu pete galbui. Fructele plantelor atacate sunt reduse ca numar si dimensiune.
Masuri de prevenire si combatere
- se vor folosi numai seminte de la plante sanatoase sau tratate termic
- se recomanda de asemenea cultivarea de soiuri rezistente
- resturile vegetale se strang si se ard
- daca ati atins o planta bolnava, spalati-va foarte bine pe maini, intrucat mozaicul tomatelor se transmite foarte usor la plantele sanatoase prin atingere
- dezinfectati semintele pe care doriti sa le plantati permanganat de potasiu 1%, timp de 5 minute, dupa care se spalati-le bine in mai multe ape
- tratati termic semintele la o temperatura de 50C timp de 24 de ore
- plantele din cultura, care prezinta simptomele bolii, trebuie distruse imediat.


Mozaicul tomatelor

Denumire stiintifica: Marmor cucumeris Holmes
Virusul mozaicului castravetilor este o boala ce se intalneste mai rar tomatele din sere dar frecventa in camp unde se produc infectii puternice, mai ales in culturile tarzii de tomate. Frunzele plantelor atacate, devin filiforme prin reducerea suprafetei foliolelor, capatand aspectul de feriga, boala fiind cunoscuta si sub numele de boala frunzelor de feriga la tomate. De asemenea pe marginea frunzelor sau in apropierea nervurilor apar pete galbui, cu aspect mozaicat. Productia acestor plante este mult diminuata sau chiar pierduta. Virusul mozaicului castravetilor poate produce insa boli, uneori deosebit de grave, la peste 300 de specii din peste 40 de familii : vinete, ardei, sfecla, bob, lupin, naut, spanac, salata, morcov, ceapa , tutun precum si la numeroase plante ornamentale.
Simptome
Plantele bolnave au frunzele slab dezvoltate, datorita axului foliar mult scurtat si curbat in jos sau in spirala. Culoarea frunzelor este verde mata in comparatie cu verdele stalucitor al plantelor sanatoase. Foliolele au pe margini sau in apropierea nervurilor pete clorotice cu aspect mozaicat. Simptomul principal si caracteristic este reducerea limbului foliar pana la nervura principala, astfel ca frunza ia aspectul asemanator unei frunze de feriga, boala fiind cunoscuta si sub numele de "boala frunzelor de feriga la tomate". Exista mai multe tulpini ale virusului care se pot manifesta si prin alte simptome: dungi necrotice pe nervurile frunzelor si pe tulpini, patarea fructelor iar in cazuri mai grave prin distrugerea si necrozarea intregii plante. Fructele plantelor atacate sunt reduse ca numar si dimensiune, se ajunge la scaderea productiei.
Agentul patogen
Boala "frunze de feriga la tomate"este produsa de virusul mozaicului castravetilor, Cucumis virus 1 Smith syn.Marmor cucumeris Holmes. Acest virus se prezinta sub forma de particule sferice de aproximativ 30m diametru , cu dilutia limita 1:10 000. Longevitatea in suc este de 3-6 zile la 20 C iar in frunzele uscate virusul rezista 9 ani.Temperatura de inactivare este cuprinsa intre 50-60 C. In natura se transmite prin peste 60 de specii de afide. De la un an la altul virusul se poate transmite prin samanta.
Combatere
Pentru prevenirea infectiilor cu acest virus se recomanda evitarea cultivarii castravetilor in aceleasi sere cu tomate si ardei. In camp se vor amplasa culturile de cucurbitacee si alte plante susceptibile la atac, izolat de legumele bianuale sau leguminoase perene. Se vor folosi numai seminte de la plante sanatoase sau tratate termic, se vor combate insectele vectoare. Se recomanda de asemenea cultivarea de soiuri rezistente.
Masuri de prevenire si combatere
- pentru prevenirea infectiilor cu acest virus se recomanda evitarea cultivarii castravetilor in aceleasi sere cu tomate si ardei
- in camp se vor amplasa culturile de cucurbitacee si alte plante susceptibile la atac, izolat de culturile de tomate
- se recomanda cultivarea si soiuri rezistente
- se vor folosi numai seminte de la plante sanatoase sau tratate termic si chimic
- plantele din cultura, care prezinta simptomele bolii, trebuie distruse imediat
- resturile vegetale se strang si se ard.


Putregaiul coletului tomatelor


Denumire stiintifica: Didymella lycopersici
Este produsa de ciuperca Didymella lycopersici, iar aparitia bolii este favorizata de temperaturi cuprinse intre 13 si 30 de grade Celsius, umiditate atmosferica de 80-90% si un sol umed. Boala se manifesta atat la rasaduri, cat si la plantele mature din sere sau din camp, atacul cel mai frecvent fiind prezent insa pe plantele ajunse intr-o faza mai avansata de dezvoltare. Primele simptome apar la baza tulpinii, sub forma unor pete brune-cenusii, care treptat pot cuprinde tulpina de jur imprejur. Tulpina se subtiaza, scoarta putrezeste , se crapa, se exfoliaza si duce intr-un final ofilirea plantei. Pe fructe, boala apare spre faza de maturitate si se manifesta prin aparitia unor pete brune care se adancesc in interiorul pulpei si care pot duce intr-un final la putrezirea completa a fructului.
Masuri de prevenire si combatere
- dezinfectarea solului din sere si rasadnite, pe cale termica sau chimica
- tratamentul in perioada de vegetatie cu fungicide specializate
- folositi numai samanta certificate sau dezinfectata termic prin introducerea acesteia in apa calda de 50C timp de 15minute
- smulgerea si arderea plantelor atacate, la primul semn de imbolnavire
- adunarea si arderea resturilor vegetale in toamna.