Putregaiul negru al frunzelor


Denumire stiintifica: Xanthomonas campestris
Putregaiul negru este una dintre cele mai importante boli ale legumelor din clasa Cruciferelor. In afara de varza, mai sunt atacate: conopida, guliile, mustarul si ridichile. Aceasta boala produce pagube insemnate in special in perioadele calde si umede.
Simptomele infestarii cu putregaiul negru pot varia foarte mult in functe de planta gazda, varsta plantei in momentul infestarii si conditiile de mediu. Inca din primele faze de vegetatie, pe frunze apar niste pete mici, umede care apoi se brunifica. Alte simptome timpurii sunt aparitia unor leziuni forma de V, de culoare galbena,  care se dezvolta de multe ori de-a lungul marginilor frunzelor. Ulterior, aceste leziuni se usuca si capata culoarea  cafenie sau maro. Frunzele afectate sever, se usuca partial sau total, devin pergamentoase si cad de pe planta.
Boala evolueaza mai incet pe timp secetos, manifestandu-se prin putrezirea uscata a zonelor afectate si uscarea maduvei coceanului. Daca vremea este ploioasa, boala evolueaza mult mai rapid, pe frunze aparand un putregai umed.
Raspandirea putregaiului negru pe durata perioadei de vegetatie se face prin stropii de ploaie, apa de irigatii si insecte. De la un an la altul, boala se transmite prin seminte infestate, si resturile vegetale ramase pe sol.
Masuri de prevenire si combatere
- folositi numai samanta sanatoasa, neinfestata
- dezinfectati semintele inainte de semanare, cu solutie de hipoclorit de sodiu 1%  timp de 50 minute sau cu apa calda la 40°C timp de 20 de minute
- scoateti si indepartati din cultura plantele care prezinta simptomele bolii
- la sfarsitul toamnei, strangeti si distrugeti resturile vegetale
- practicati rotatia culturilor, astfel incat varza sau alte brassicacee, sa nu revina pe acelasi teren mai devreme de 3-4 ani;
- alegeti soiuri rezistente la aceasta boala
- la aparitia simptomelor, tratati cultura .


Mana Cruciferelor


Denumire stiintifica: Peronospora brassicae
Aceasta boala comuna poate aparea in toate culturile de brassicacee, indiferent de zona de cultura. Protejarea plantelor fata de aceasta boala este importanta atat in faza de rasad cat si in cea de maturitate. Atacurile severe in faza de rasad pot duce la pierderea de material saditor,  iar la plantele mature determina scaderea productiei.
Boala apare frecvent la plantele crescute inghesuit si este favorizata de conditiile de umezeala. Infectia apare si in sera. Primele simptome sunt reprezentate de aparitia pe frunze a unor pete neregulate, de culoare galbena, care ulterior se brunifica. Pe partea inferioara a frunzelor, in dreptul acestor pete apare un puf alb-cenusiu. In conditii de umezeala ridicata infectia se extinde rapid, frunzele putrezesc sau se usuca iar cresterea plantei este oprita.
La varza de Bruxelles atacul manei provoaca fie aparitia unor pete galbene, neregulate, strapunse de niste puncte negre mai mici, fie a unor pete negre. Atacul la conopida si broccoli va impiedica formarea inflorescentei. Mana este o problema importata si la culturile de ridiche deoarece agentul patogen infecteaza radacina carnoasa, provocand aparitia unor leziuni de culoare neagra in interiorul si exteriorul radacinii. Ulterior aceste leziuni se cicatrizeaza si provoaca fisuri adanci in radacina. Mana ataca si frunzele de ridiche, producand leziuni asemenatoare cu atacul la frunzele de varza.
In perioada de vegetatie, mana se raspandeste prin intermediul vantului (disperseaza sporii ciupercii)  si a stropilor de apa, iar de la un an la altul se transmite prin semintele adunate din culturi infestate si prin resturile vegetale.
Masuri de prevenire si combatere
- indepartati din cultura plantele afectate
- semanati rar semintele si rariti rasadurile din rasadnite si sere
- dezinfectati solul din rasadnite cu produse specifice
- dezinfectati semintele cu apa calda, timp de 30 de minute sau cu produse specifice
- utilizati soiuri rezistente la aceasta boala
- tratamente cu fungicide in perioada de vegetatie
- strangeti si distrugeti resturile vegetale in toamna.


Putregaiul umed al cruciferelor


Denumire stiintifica: Erwinia carotovora
Putregaiul umed apare la culturile de crucifere (varza, gulii, conopida)  in anii ploiosi, in special in partea a doua a perioadei de vegetatie. La varza atacul apare in prima faza pe tulpina, unde dezvolta un putregai umed, de culoare galben-cenusie. Daca umiditatea atmosferica este ridicata, atacul cuprinde planta in intregime, transformand-o intr-o masa de mucilaginoasa urat mirositoare. Atacul se manifesta asemanator la cultura de gulii, iar la conopida are loc putrezirea inflorescentei.
Bacteria se transmite de la un an la altul prin resturile vegetale infestate si prin sol. Nu se transmite prin seminte.
Masuri de prevenire si combatere
- strangeti si distrugeti resturile vegetale in toamna
- practicati un asolament de 3-4 ani pentru culturile de crucifere
- cultivati soiuri rezistente.